advertenties

steun ons door op advertentie te klikken

KENNIS IS   MACHT !
Gespecialiseerde ACTIEGROEP voor beroepschauffeurs en chauffeuses

TRANSPORTEFFECT

Inhaalverboden op de snelwegen
Steeds meer inhaalverboden voor vrachtwagens worden ingesteld in de 49 lidstaten.
Ergens niet zo verwonderlijk natuurlijk, want de mensen die aan de touwtjes trekken hebben waarschijnlijk nog nooit met een vrachtwagen meegereden.
Daarbij zijn er ook veel meer mensen die in een personenwagen rijden en die  klagen wanneer een vrachtwagen een andere vrachtwagen inhaalt.

Transporteffect vindt dat hierdoor de veiligheid afneemt en er gemakkelijker files ontstaan.
De veiligheid voor personenwagens is in het geding maar ook een groter ongevallenrisico voor de vrachtwagenchauffeur.

Doordat het Oost-Europese wagenpark voor een groot deel
aaneengesloten in de westerse lidstaten verblijft, is het aantal vrachtwagens aanzienlijk toegenomen.

Algemeen bekend is dat het verkeersinzicht en de opleidingen van mindere kwaliteit is dan wij in het westen zijn gewend.

Hier knelt ook een probleem

Doordat er overal inhaalverboden worden ingesteld krijgt men geen verdeling meer op de weg tussen vrachtwagens en ontstaan er zeer lange rijen met vrachtwagens die achter elkaar rijden met normaliter een snelheid van 80 km/uur.

Deze zeer lange colonnes van vrachtwagens brengen tal van gevaren met zich mee. Afstanden tussen vrachtwagens zijn variabel omdat het een feit is dat alle vrachtwagens in die colonnes nooit exact dezelfde snelheid kunnen hanteren. (Harmonica effect)

Hierdoor moeten vrachtwagenchauffeurs zeer geconcentreerd rijden en het gevaar tot “blindstaren” op de voorganger moet daarbij niet onderschat worden.
Een groot probleem is ook dat personenauto’s in- en uitvoegen en vaak met een lagere snelheid dan de vrachtwagencolonne aan het rijden is.
Een personenenwagen remt vaak af alvorens men gebruik maakt van de uitvoegstrook.
Ook meerdere personenenwagens komen er vaak tussen om een uitvoegstrook te willen nemen.

Hierdoor ontstaan dus files.

Ook als een vrachtwagen zwaar geladen is komt die vaak de snelweg op met een lage snelheid waardoor de colonne moet anticiperen door te remmen en daarbij de vaart tot stapvoets komt.

Hierdoor wordt de colonne alleen maar groter omdat meerderen zich aansluiten.

Op en afritten zijn er veel

Ruimte voor fouten van bestuurders is er weinig en kan zeer snel een kettingbotsing tot gevolg hebben.


Afstand houden

Zelfs als zal iedereen de wettelijk gestelde afstand houden, dan blijft het effect nagenoeg hetzelfde, omdat de reactietijd in acht moet worden genomen en het blindstaren op de voorganger.
Als de voorganger enkel het gas loslaat dan ziet men dit niet als remmen, want de remlichten gaan niet aan, waardoor de reactietijd toeneemt.

Deze situaties komen voor wanneer een of meerdere personenwagens ertussen kruipen om in te voegen of uit te voegen. En om de wettelijke afstand te behouden zal men het gas moeten loslaten waardoor men achter in de colonne sterk moet afremmen.

Rijstroken enkel voor vrachtwagens


Transporteffect vraagt zich af of er een ander effect zal plaatsvinden als er enkel en alleen rijstroken voor vrachtwagens komen. Personenwagens zullen moeten blijven in- en uitvoegen over die rijstroken.
Voordeel zal zichtbaar zijn als er een andere rijstrook verspert is of als er afritten zijn.

Beperken van inhaalverboden vrachtwagens

Het beperken van inhaalverboden in plaats van uitbreiden zal in onze ogen leiden tot een verbetering van verkeersveiligheid voor vrachtwagenchauffeurs maar ook voor overige bestuurders.
Hierdoor zullen de lange colonnes verdwijnen en een verdeling plaatsvinden op de weg. Daarbij is het gevaar van blindstaren op de voorganger ook geweken, omdat op natuurlijke wijze vaker grotere afstanden tussen vrachtwagens zal plaatsvinden.
Het is dan in mindere mate nodig om de snelheid aan te passen en er is dan ook ruimte voor in- en uitvoegen. Het verkeer kan zich zo gestroomlijnder bewegen.

Transporteffect ziet driebaanswegen met de linkerbaan voor alleen personenwagens, de middelste en rechterbaan voor personenwagens en vrachtwagens als de ideale wegindeling.
Uiteraard ontbreekt het wel eens aan ruimte, maar dan zal een dubbeldeks wegdek ook een oplossing kunnen zijn.

Een andere goede oplossing kan zijn, wat we reeds hebben aangegeven in ons alternatief mobiliteitspakket, is het bestrijden van het zich aaneengesloten bevinden in West-Europa van het Oost-Europese vrachtwagenpark.

Transporteffect is nu echter van mening dat met een beleid van veel inhaalverboden, de verkeersveiligheid onnodig nog meer in gevaar wordt gebracht, zeker voor de beroepschauffeur !Met vriendelijke groet,


Team Transporteffect

Poll: INHAALVERBOD VRACHTWAGENS

poll image
TRANSPORTEFFECT is benieuwd of u het eens bent met het artikel.

Gerard Gasman Links en doorrrrrrr
LikeShow more reactions · Reply · 13 hrs
Manage

Chris Smit
Chris Smit Ik zeg mee eens... gewoon blijven inhalen kijk maar naar de a67 tussen Eindhoven en Venlo daar is veel vrachtverkeer en mag gewoon ingehaald worden en het loopt er in de meeste gevallen mooi door. En afstand houden is in Nederland NIET mogelijk. Als...See More
LikeShow more reactions · Reply · 12 · 12 hrs · Edited
Manage

Richard Oudekerk
Richard Oudekerk Eindelijk eens een verstandig stuk, ik roep zelf ook al jaren dat die krankzinnige inhaalverboden de grootste oorzaak zijn van het alsmaar toenemende aantal zware ongelukken vooral in België en Duitsland.
LikeShow more reactions · Reply · 10 · 13 hrs · Edited
Manage

Rudy Groote
Rudy Groote joh schei toch uit. grootste oorzaak zijn de luxe auto's die lekker met de telf in de files rijden en een gat van paar honderd meter laten vallen. en op laatst er nog af moeten om de hele rijbaan te blokkeren dat zijn de toppers die files veroorzaken. jij ken beter met de bus gaan 😂
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage
Richard Oudekerk
Richard Oudekerk Rudy Groote als je eerst het verhaal even leest heb je misschien een idee waar het over gaat en kan je ook een zinnig commentaar geven.
LikeShow more reactions · Reply · 3 · 12 hrs
Manage

Choose File
Remy de Voogd
Remy de Voogd als jullie beroepschauffeurs nu eens alleen gingen inhalen op momenten dat het ook ECHT kan! En dat betekend dus NIET tijdens de spits! dan is het wat mij betreft verder geen probleem..... oja.... misschien moeten die bumperklevende chauffeurs ook eens iets meer afstand van elkaar gaan houden met hun 30ton achter zich aan.... foj wat een achterlijke levensmoeie idioten zeg!!
LikeShow more reactions · Reply · 7 · 11 hrs
Manage

Niels Rekveld
Niels Rekveld Rustaaaagh!!🤣
LikeShow more reactions · Reply · 2 · 11 hrs
Manage

Marco Hooft
Marco Hooft hey pudding ex trucker ff dimmen he😁🤪
LikeShow more reactions · Reply · 9 hrs
Manage

Jan Pinxt
Jan Pinxt Als jullie dinkytoy rijders eens begrip tonen en ruimte geven aan vrachtwagens waar geen inhaalverboden zijn dan komen we ook al een eind verder, alsof jullie heilige boontjes zijn, vaak onnodig op de linkse baan blijven rijden of inhouden als een vrac...See More
LikeShow more reactions · Reply · 2 · 6 hrs · Edited
Manage
Glenn Stroom
Glenn Stroom Geweldig idee geef ons in die rijden maar een aparte rijstrook. Kijk maar richting Rotterdam. Linkse 2 banen met personen auto's staan lekker aan te schuiven. En het vrachtverkeer rijd lekker Door op de rechtse baan. Dus waar komen die files nou Door dan..? 😂
LikeShow more reactions · Reply · 7 · 5 hrs
Manage

Jos Damoiseaux
Jos Damoiseaux Jan Pinxt precies Jan!en doorstroming begint met hoffelijkheid.kijk maar bv bij " ritsen" niet ikke ikke maar WIJ moeten door het verkeer.
LikeShow more reactions · Reply · 1 hr


Arjan Korevaar
Arjan Korevaar Kijk helder verhaal en idd heel erg waar dat de lange rijen vrachtwagens in een inhaalverbod voor levensgevaarlijke situaties zorgt. We zullen het met elkaar moeten doen. Geef de vrachtwagen de ruimte. Maar als vrachtwagen kijk naar een gaatje in plaats van knipper aan en gaan.
LikeShow more reactions · Reply · 3 · 12 hrs · Edited
Manage

Erwin Vaes
Erwin Vaes nou nou ron...😯
LikeShow more reactions · Reply · 1 hr

Michel Janssen
Michel Janssen Het is mij in ieder geval opgevallen dat er sowieso de laatste decennia meer ongevallen zijn naarmate er steeds meer regeltjes bij kwamen. De psychologische druk neemt daardoor alleen maar toe. De gewone automobilist zal hier niets van begrijpen, maar ...See More
LikeShow more reactions · Reply · 6 · 12 hrs · Edited
Manage

Louis Vanroy
Louis Vanroy er zullen toch altyd discussies over blijven ... gwn ieder zijn gezond verstand gebruiken .
zelf rij ik ook met de vrachtwagen en hoe vaak ik moet bruusk remmen omdat iemand in de auto op zen gsm bezig is ... zo te laat zijn afrit ziet en bijna mist maar toch voor een vrachtwagen inschiet ? ...
LikeShow more reactions · Reply · 2 · 13 hrs
Manage

Richard Heijnen
Richard Heijnen Geweldig. Liefst 24 per dag op elke meter snelweg een inhaalverbod voor vrachtwagens op de meest linkse rijbaan. Belachelijk dat je, als je 130 rijdt, om de haverklap in de remmen moet voor een vrachtwagenchauffeur die met 81 kilometer per uur een collega inhaalt die 80,5 kilometer per uur rijdt.
LikeShow more reactions · Reply · 3 · 13 hrs
Manage
18 Replies · 1 hr

Jan Jeuring
Jan Jeuring Goeie zaak dat inhaalverbod. Ik haal nooit in. Ze willen mij altijd inhalen. Ik rij lekker relaxed 82 km en rij meestal voorop. Je schiet er niks mee op die paar km sneller. Die inhalende truckers zijn aan het eind van de dag kapot. Ik relax de hele dag.
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 1 hr · Edited
Manage

Hans Pukkie Zielhorst
Hans Pukkie Zielhorst Barre gaander jij Jan.... Ik doe altijd 85...
LikeShow more reactions · Reply · 32 mins
Manage

Jan Jeuring
Jan Jeuring Beest! 🤣
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 32 mins

Johan Louisjohan Ruiter
Johan Louisjohan Ruiter Rondweg milaan mag ik 70 kmh met vrachtwagen en niet inhalen en daar staat alles dus stil. Vroeger knalde je daar met 110 kmh op links doorheen. Mij maakt het niet uit. U vraagt wij draaien
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 13 hrs
Manage

Jaap Hulshof
Jaap Hulshof Vroeger was er ook minder verkeer 40 jaar trug stond ik er al regelmatig in de file op bepaalde punten
LikeShow more reactions · Reply · 5 hrs

Aleks Michiels
Aleks Michiels Theoretische klinkt het natuurlijk heel goed maar in de praktijk zal het weinig of geen verschil uitmaken. Waarom ? Omdat het nog altijd een kwestie van discipline blijft. En laten daar bij teveel collega's nog al eens aan ontbreken. Jammer maar helaas.
LikeShow more reactions · Reply · 13 hrs
Manage

Pauline de Lange
Pauline de Lange leuk stukje hoor... maar sinds wanneer mocht je dan met je vrachtwaggel op de linker rijstrook komen op een 3-baansrijksweg????? want dan heb ik en ongetwijfeld heel veel collega chauffeurs wat gemist de laatste jaren....
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 4 hrs
Manage

Jan Baak
Jan Baak Gewoon rekeningrijden voir personenauto's.. scheelt de helft.. gaan ze vast en zeker meer carpoolen .. plus al die kantoor mensjes thuis laten werken,voor zover mogelijk
LikeShow more reactions · Reply · 2 · 8 hrs
Manage

JW Hommer
JW Hommer Nou ik rijd wel eens in Polen daar gaan de meeste even van het gas als ze ingehaald worden gewoon als het in halen langer dan 2 minuten duurt de gene die ingehaald word bekeuren afleren die Duitse praktijken met gas geven en stom vooruit kijken
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 7 hrs
Manage
2 Replies · 1 hr
Michel Koolwijk
Michel Koolwijk Met zijn allen in het treintje.
Dan wordt het overal een succes net als op de Belgische E313.
De takeldiensten en autoherstellers zullen gouden tijden gaan beleven.
LikeShow more reactions · Reply · 3 hrs
Manage

Davey Tahapary
Davey Tahapary Beboet alleen de "chauffeurs " die andere chauffeurs inhalen met 90 en een half. Je schiet er toch niks mee op alleen maar een Hoop frustraties bij de egoïstische linksrijdende koningen van de weg daarbij. Haal in bij mensen die schommelen rond de 80 e...See More
LikeShow more reactions · Reply · 2 · 10 hrs
Manage

Jonny Vaanholt
Jonny Vaanholt Poar neem’n 🍻🍻
Like · Reply · 1 · 6 hrs
Manage

Etienne Corporaal
Etienne Corporaal Poah, je weet dat vrachtauto’s begrenst zijn. En daardoor niet “effe” gas kunnen geven.
Like · Reply · 1 · 2 hrs
Manage

Davey Tahapary
Davey Tahapary Haal dan niet in als je niet harder kan
Like · Reply · 1 hr

Peter Blijleven
Peter Blijleven Ik blijf niet in een treintje rijden veel te gevaarlijk ,woensdag werd er in België nog een pijlenwagen aangereden die op de vluchtstrook stond
LikeShow more reactions · Reply · 6 hrs
Manage

Barend Koesveld
Barend Koesveld Lekker verstandig.
Nog meer zware ongevallen en onnodige slachtoffers.
De rechterbaan is een muur van vrachtwagens met een gemiddelde snelheid van 60 km....See More
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Niels Van Willigenburg
Niels Van Willigenburg Dat heet afstand houden als professioneel chauffeur.
Like · Reply · 7 hrs
Manage

Ramon J Louwes
Ramon J Louwes Niels Van Willigenburg Dat doen de automobilisten ook🤔als ze zelf 130+ willen rijden en er zit zo'n chauffeurtje voor die maar 100 wil?Omdat dit gewoon mag en nu genoodzaakt is de file van vrachtwagens rechts maar te blijven inhalen omdat er even tusse...See More
Like · Reply · 3 hrs
Manage

Barend Koesveld
Barend Koesveld Leuke theorie dat afstand houden als je met zn allen op 1 baantje zit.
In de praktijk werkt dat niet.
Like · Reply · 2 hrs

Klaas Henk Lolkema
Klaas Henk Lolkema De weg is van ons allemaal en vrachtwagen betalen ook wegenbelasting dus ook voor de linkerkant vd weg.
Als we alleen maar de helft vd weg mogen gebruiken dan ook de helft wegenbelasting betalen.
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Jordy Hunt
Jordy Hunt Als mensen nou een 84 gaan rijden in plaats van 78 dan hoeft ik ook niet in te halen
LikeShow more reactions · Reply · 7 · 13 hrs
Manage
3 Replies · 18 mins

Romek Schellekens
Romek Schellekens Het inhaalverbod is er om te negeren.. Levensgevaarlijk de ellelange treinen, ik ga er niet tussen zitten in ieder geval.
LikeShow more reactions · Reply · 3 · 13 hrs
Manage

Jacco Van de Zandschulp
Jacco Van de Zandschulp Leg dat maar is uit aan ome agent..
Like · Reply · 12 hrs
Manage
Romek Schellekens
Romek Schellekens In bijna 10 jaar tijd nog nooit een boete gehad voor inhalen. Hoe en wanneer je het doet scheelt een hoop natuurlijk, ik prop hem er echt niet tussen op een volle linkerbaan en met 92 ben ik eigenlijk iedereen vlot voorbij.
Like · Reply · 12 hrs

Wesly Vermeulen
Wesly Vermeulen Die vrachtwagens kan ik mee leven. Erger me meer aan die personen wagens die de vrachtwagen eigenlijk niet voorbij durft en 95 blijft rijden. Vooral op de 2 baans wegen zoals de A15 heel erg irritant. En dit zorgt voor veel file’s en gevaarlijke situaties
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 13 hrs
Manage
1 Reply

Frits Tiemens
Frits Tiemens Alle rem lampen uit zetten houd iedereen wel afstand,, probleem is dan ook opgelost
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 13 hrs
Manage

Evert ten Bolscher
Evert ten Bolscher Wij moeten wel onthouden als er geen vrachtwagen meer rijdt .Wij ook geen vreten hebben .En geen brandstof enz enz.
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 13 hrs
Manage

Johan Louisjohan Ruiter
Johan Louisjohan Ruiter 110 kmh voor alle verkeer op alle banen. Transitverkeer op links zodat in en uitvoegers daar geen hinder van hebben.
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Barry Lemmens
Barry Lemmens Iemand van Nancy naar Spanje al eens in de file gestaan? Ik alleen in de vakantie periode, verder nog nooit! Meer heb ik niet te zeggen.
LikeShow more reactions · Reply · 11 hrs
Manage

Arend Iwema
Arend Iwema Deze personen snappen niet dat hetgeen ze morgen nodig hebben door een vrachtwagen is aangeleverd.
LikeShow more reactions · Reply · 11 hrs
Manage

Remco Post
Remco Post Maar ja rob jij hoort dan ook al bij de bejaarde rijders he met de lange uurtjes😉😆😆
LikeShow more reactions · Reply · 33 mins
Manage

Hans van Hoorn
Hans van Hoorn Je mag oek heen fotoos maken aje ant rieen ben tog Jan
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 1 hr
Manage
2 Replies · 40 mins

Rene Visch
Rene Visch Inhaalverbod dat is de grootste ergernis en veroorzaakt nog meer problemen en ongevallen.
LikeShow more reactions · Reply · 10 hrs
Manage

Karel Nolsen
Karel Nolsen Inhaal verbod opheffen en maak openbaar vervoer gratis en dan zijn er minder auto's ,dus ruimte voor iedereen .
LikeShow more reactions · Reply · 11 hrs
Manage

Jan Maaijen
Jan Maaijen Belgié is dat al ook met regen !!!! De post mag da zekers ?? 🤗 p.s mijn snelheid was hier 87 km
Image may contain: outdoor
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs · Edited
Manage

Inge Evers-Schreuder Peters
Inge Evers-Schreuder Peters Verlagen van de maximum snelheid op snelwegen, zodat er een kleiner verschil is tussen de snelheid van vrachtwagens en personenwagens. Is ook beter voor het milieu!?
LikeShow more reactions · Reply · 2 hrs
Manage

Patrick Meyer
Patrick Meyer Dat ze eerst de oostblokkers
laten 90 rijden het zijn die kloten die het verkeer ophouden
LikeShow more reactions · Reply · 3 hrs
Manage

Eric Bijen
Eric Bijen Ik stem voor.
Graag in geheel Europa.
En flinke boetes bij overtreding!!
LikeShow more reactions · Reply · 2 hrs
Manage

Oscar Tielen
Oscar Tielen Is er een mogelijkheid om verschoond te blijven van die "transporteffect" onzin berichten?
LikeShow more reactions · Reply · 11 hrs
Manage
2 Replies · 27 mins

Bert Van Oorschot
Bert Van Oorschot Zo daar zijn ze snel achter zeg
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 13 hrs
Manage

Krikke Delby
Krikke Delby En daar moet je voor gestudeerd hebben ? Dat kon ik 20 jaar geleden al vertellen
LikeShow more reactions · Reply · 9 hrs
Manage

Hans Frijters
Hans Frijters oude foto vepex trekker in beeld ,,,,is nu al jareen vepco
LikeShow more reactions · Reply · 2 hrs
Manage

Evert ten Bolscher
Evert ten Bolscher En iemand met een sleurhut achter zijn auto dan
LikeShow more reactions · Reply · 13 hrs
Manage

Gillis Patrick
Gillis Patrick Een waarheid als een koe
LikeShow more reactions · Reply · 13 hrs
Manage

Rene van Essen
Rene van Essen Weg met dat inhaal verbod
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Theo ter Haar
Theo ter Haar Wisten wel al jaren
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Pim Knippels
Pim Knippels Inhaalverbod?, wat is dat?
LikeShow more reactions · Reply · 2 · 13 hrs
Manage
4 Replies

Wietse Eisinga
Wietse Eisinga Wat ben je toch een lieve jongen. Ik weet wel beter.
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 31 mins
Manage

Arian Koenen
Arian Koenen Moeten ze overal doen.al die gekke truckers op 1 baan
LikeShow more reactions · Reply · 29 mins
Manage

Roland Boucquez
Roland Boucquez Met dank aan de Eu leiders 70% zijn oostblokkers
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Thommy Wokke
Thommy Wokke Alles 100 laten rijden,einde discussie toch?
LikeShow more reactions · Reply · 11 hrs
Manage

Benny Visser
Benny Visser Geld niet voor belgen je ziet ze altijd inhalen verbod of regen 😢😢
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Jan Maaijen
Jan Maaijen En oostblokkers
Image may contain: sky and outdoor
Like · Reply · 12 hrs
Manage

Jacco Van de Zandschulp
Jacco Van de Zandschulp Boeiend...
Like · Reply · 12 hrs
Manage

Arie Van de Kamp
Arie Van de Kamp Zat er pas bijna 12 min achter!👍
LikeShow more reactions · Reply · 11 hrs
Manage

Teunis Bosch
Teunis Bosch Klopt tussen 6 en 19 uur
LikeShow more reactions · Reply · 13 hrs
Manage

Jeroen Bubbert
Jeroen Bubbert Je bedoelt 24/7 gewoon inhalen dus 👌
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 12 hrs
Manage

Teunis Bosch
Teunis Bosch Idd
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Teunis Bosch
Teunis Bosch Of anders alle op en afritten blocken door gewoon in convooi achter elkaar te blijven rijden en wachten op ongelukken
LikeShow more reactions · Reply · 12 hrs
Manage

Jeroen Bubbert
Jeroen Bubbert Kan ook 😂
LikeShow more reactions · Reply · 1 · 12 hrs
Manage

Arnoud van der Sluijs
Arnoud van der Sluijs Jeroen Bubbert jij rijt alleen maar in de weg met je heftruck

Aantal Facebook reacties