KENNIS IS   MACHT !
Gespecialiseerde ACTIEGROEP voor beroepschauffeurs en chauffeuses

TRANSPORTEFFECT

Share
start
De impact van de nieuwe migrantenkampen in Frankrijk, vlak bij de Belgische grens, moet goed worden opgevolgd in ons land. Dat zeggen gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
De onthaalcentra komen er na aanhoudende klachten van migranten die in havenstad Calais gestrand waren in bijzonder slechte leefomstandigheden. Intussen verblijven er in Calais opnieuw honderden transitmigranten. Om hen tijdelijk op te vangen, komen er centra waar de migranten sanitair kunnen gebruiken en tijdelijk onderdak vinden.

"Het verhaal van die mensen kennen we al: het zijn allemaal migranten die niet in Frankrijk of ons land willen blijven, maar via hier willen doorreizen naar Engeland. Dat betekent dat we opnieuw alert moeten zijn en de zaak goed moeten opvolgen", zegt Decaluwé. "Mijn bevoegde diensten gaan één van de komende dagen contact opnemen met de prefectuur in Frankrijk om te kijken hoe men zich daar precies gaat organiseren."

Jambon "waakzaam" voor eventuele overlast

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten dat hij overleg plant met zijn Franse collega over de twee nieuwe migrantencentra vlak bij de Belgische grens. Hij is naar eigen zeggen waakzaam voor zogenoemde "spillover"-effecten.

"Frankrijk stippelt zijn beleid natuurlijk autonoom uit, maar wij houden ons in België aan onze politiek om er alles aan te doen om tentenkampen te vermijden", zegt Jambon. "Ik zal contact opnemen met Gérard Collomb. Intussen monitoren we mogelijke "spillover"-effecten, zoals we dat al sinds de crisis in Calais doen."
Burgemeester Natacha Bouchart van Calais zegt dat ze niet ingaat op de "bevelen van de Raad van State" en dat het installeren van sanitair voor de migranten in de buurt van de Noord-Franse stad "onrechtvaardig voor de inwoners" is.
"De beslissing van de Raad van State is onrechtvaardig voor de inwoners van Calais, want ze stelt hen bloot aan bedreigingen zoals de creatie van een zoveelste jungle", meldt de burgemeester in een persmededeling die ze ook op haar Facebook-pagina heeft geplaatst.

"Bij gebrek aan een nationale en Europese aanpak van het probleem van de immigratie zal de stad Calais geen gevolg geven aan de bevelen die ze heeft gekregen."

Bouchart vreest dat er een nieuw migrantenkamp zal ontstaan, zoals de "jungle" die vorig jaar is ontruimd. Ze vindt dat de Franse regering oplossingen moet aandragen en zegt dat zij als burgemeester de bevolking van Calais moet beschermen. Ze zal naar eigen zeggen maar ingaan op de vragen dan de Raad van State als ze daardoor door de prefect van Hauts-de-France wordt verplicht.

"In het leven moet je risico's kunnen nemen", aldus Bouchard. Ze zegt ook dat de stad Calais liever 100 euro boete per dag betaalt in plaats van een toestand te creëren die kan leiden tot 10.000 nieuwe migranten in Calais. Volgens haar is daarvoor zelfs geld opzijgezet in de stedelijke begroting.

Gisteren(31-07-17) heeft de Franse Raad van State beslist dat zowel de Franse staat als de lokale overheden de nodige maatregelen moesten treffen om de vele migranten in Noord-Frankrijk essentiële hulp te geven. Meestal gaat het om migranten die via Calais of Duinkerke naar Groot-Brittannië proberen te raken. Die essentiële hulp slaat op toegang tot stromend water, mobiele douches en sanitair.
West-Vlaanderen en Binnenlandse Zaken volgen komst nieuwe Franse migrantenkampen op

advertenties

steun ons door op advertentie te klikken