KENNIS IS   MACHT !
GOOGLE
WORD LID
INDEX/HOME CHAUFFEURSNIEUWS CHAUFFEURSBELANGEN
REGISTREREN
Share

14 JULI 2019
                                      
Geschreven door
Teamlid Patrick

Op 9 juli 2019 is er weer een kamp afgebroken met mensen die de oversteek op illegale wijzen wilde maken naar Engeland.
Het speelt nog dagelijks deze problematiek en pers en media vinden het niet meer interessant om het nieuws te melden.
Men kan namelijk dan bezig blijven omdat er elke dag wel wat gebeurd.
Dat het probleem nog steeds aanwezig is blijkt wel aan het aantal immigranten wat bijna dagelijks wordt gevonden in vrachtwagens.
Het is een Europees probleem en het is de taak van de Europese Unie om voor de veiligheid van zijn burgers te zorgen.
Hier een eigen verhaal van ons Teamlid Patrick.

EEN RIT NAAR ENGELAND UIT EIGEN ERVARING

Veel heel veel is er geschreven over de problematiek van de stromen illegalen die naar het Verenigd koninkrijk willen trekken.
Als beroepschauffeur is het altijd al speciaal geweest dit omdat we zovele jaren al te maken hebben met dit feit.
Vroeger vertrok ik via Oostende België met de Ferry naar Ramsgate dik vier uur varen in het begin met de RMT later Sally line en nog later met trans European ferry line. Plots was er de oorlog in ex Joegoslavië veel ellende die een oorlog met zich meebrengt begonnen de eerste vluchtelingen hun weg te zoeken naar het Verenigd koninkrijk.

Mensensmokkelaars Maffia zagen hun kans om er geld uit te slaan en begonnen mensenhandel op te zetten.

Zo we de verhalen ondertussen wel kennen begaven ze zich tussen de ladingen in de vrachtwagens met schade als gevolg aan ladingen zeilen enz. Als je er een paar betrapte vluchten ze weg met hun sportschoentjes aan de omheining over springend en klauteren tussen de sporen en de treinen bij het nabijgelegen station, het waren net aapjes die in de bomen vluchten op zoek naar een tijdelijk veilige schuilplaats.

Op een enkele incident na was er bijna nooit een agressieve confrontatie. Het was als chauffeur heel vervelend en je zat als een waakhond in je cabine de wacht te houden zodat er toch niemand ongezien aan boord kwam. Uiteindelijk aan boord op de Ferry daarna aangekomen in Ramsgate een laatste controle en weg richting de M20 London een zucht van verlichting er zaten geen verstekelingen op onze vracht en zo waren we ontsnapt aan een torenhoge boete.

De tijd ging verder en de vluchtelingen stromen namen toe en ja iedere veertien dagen hetzelfde ritueel, maar die ene avond kreeg ik een dubbel gevoel. Voor mij stond op de parking in de haven een Poolse truck de havenpolitie en havenmedewerkers vroegen aan de Poolse chauffeur zijn achterste deuren te openen van zijn trailer, de politie agent pakte aan de beide zijkanten zich vast en trok zich omhoog in de laadruimte waar machine onderdelen in zaten. Plots hoorde hij een gegil het was donker en plots vond Hij twee vrouwen en twee mannen met een baby en een jongen van amper vier jaar , hij had op de handen van de vrouw getrapt.

Ik kreeg een heel dubbel gevoel zeilen beschadigd misschien ook de lading en de chauffeur dik in de problemen maar hem trof geen schuld , hoe moest ik me voelen?
Maanden later weer de zoveelste rit naar Engeland een dag zoals zo velen de boot op richting Ramsgate. De boot wordt geladen het is mijn beurt om benedendeks te gaan, het was laag water de hellingshoek van de brug waardoor je op het benedendek komt was heel steil Ik reed op de brug plots hoorde ik geroep ik wist hoe laat het was er zat een illegaal bovenop mijn vracht. De haven arbeiders komen erbij en achter mij drie Nederlandse vrachtwagenchauffeurs Eén met een koevoet de andere met een honkbalknuppel, roepend laat dat kereltje maar komen hij zal niet kunnen vluchten. Een aantal minuten later de havenpolitie die komt waarop de havenarbeiders vroegen ken je hem, ja hoor we zijn nu maandag het is vanaf vrijdag dat hij al zes keer probeert. Plots sprong de illegaal van mijn vrachtwagen vier meter lager op een steile brug. Plots zag ik dat zijn linker been in een vreemde onnatuurlijke positie stond er was duidelijk iets mis hij kreunde van de pijn. Ene sportschoen kapot de andere intact.

Ik zeg tegen de agent wat doe je daar nu mee, waarop het antwoord kwam steeds we hem pakken en het melden naar Brussel krijgen we het antwoord papieren meegeven om het Belgisch grondgebied te verlaten. Ik antwoorde en als we met een illegaal aankomen in Engeland zijn wij de klos. De politie agent zegt we zijn het kots beu weet je wat we zullen doen hem eens met zijn gebroken been dertig kilometer verder gaan afzetten in de West Vlaamse polders.
Plots nam de ene agent zijn nog overblijvende goede schoen trok die uit en smeet de schoen het zeewater in. Daar stond hij zonder schoenen het busje in richting polders, het was weer een ervaring waarvan ik moest bekomen.
Jaren gingen voorbij de oorlog met ISS in Syrië was plots hot news, gruwelijkheden ten top we konden het allemaal volgen in de media.

De geschiedenis herhaalde zich mensensmokkelaars begonnen handel te drijven en mondjesmaat kwam men Europa binnen met als doel het verenigd koninkrijk te bereiken. Het werden er steeds meer en meer . De ferry naar Ramsgate bestond al lang niet meer en gingen via de ferry in Calais zo naar Engeland toe. Maar er was een duidelijk verschil met de jaren ervoor een heel groot verschil namelijk deze illegalen waren heel agressief lopend met staven messen enz. kregen vele collega’s bedreigingen zelfs tekens van ik snij je keel over .

Er ontstond een kamp vlakbij de haven in Calais eerst een paar honderden later duizenden illegalen vestigden zich in het kamp in erge condities vooral in de winter. Ongedierte leefden er in een paradijs maar het was deels te wijten aan zichzelf omdat ze hun vuilnis niet inzamelen , had men ergens aan de rand van de jungle zo hete het kamp een put gemaakt waar ze alles konden verzamelen hadden ze misschien nog wat controle gehad.
Maar nee ze liepen maar wat rond en met periodes deed men dagelijks verschillende pogingen om in een truck naar de overkant te geraken. De sfeer werd steeds grimmiger met de vrachtwagenchauffeurs en de lokale bevolking van Calais.

In het kamp zelf waren er vaak zware incidenten eigenlijk vormden er zich stammen Afghanen Syriërs en andere culturen vechtend om het beste plaatsje in het kamp zo dicht mogelijk bij de parkings. Op het ergste moment verbleven er naar schatting vier a vijfduizend illegalen.
Kat en muis spel met de orde diensten het was een oorlog gebied waar we in terecht kwamen we waren echt bang , de hoge hekkens die er kwamen en de honderd politie agenten die daar constant aanwezig waren. Gevechten braken uit vrijwilligers die eten en kleding gingen brengen kregen ook te maken met agressie ze probeerden zoveel mogelijk in handen te krijgen en zo ontstonden er handeltjes en winkeltjes in het kamp . Ik begreep het niet. Men zit in hetzelfde schuitje en nu is het graaien naar spullen om te verkopen in plaats voor elkaar te zorgen wat een vreemd agressief volk dacht ik.

Ondertussen vielen er dodelijke slachtoffers bij onze collega’s en ook bij de illegalen cijfers hebben we nooit gezien. Plots werd het kamp ontruimd maar de problemen bleven aanwezig het verplaatste enkel waar het toen iets meer geconcentreerd was is het nu verspreid. Op een zekere dag had ik weer een rit naar Engeland alles verliep goed. Ik kwam op de parking te staan net voor waar je aan boord gaat. Een laatste controle volgt door de politie dit met politiehonden .

Men loopt naast mijn truck en de hond slaat aan, men gaat weg komt terug de hond slaat weer aan mijn hart begint te bonken. Ik stap uit het proces herhaalt zich nog eens maar een opluchting volgt misschien egoïstisch maar het ging om een Hongaarse truck die naast me stond. Men liet versterking komen met acht security – politie agenten gaat men onder de truck en komen terug ervan onder met een kerel van zestien jaar jong .
Hij lag op de as van de trailer als chauffeur weet je wat dat betekent, grit zwart niet enkel van de huidskleur maar van het stof bevend huilend Word hij tegen het wiel van de trailer zittend op de grond gezet. Ze hebben niks te verliezen vele doden vielen in hun nabije omgeving in het oorlogsgebied en op weg in niet zeewaardige bootjes.

Ik zag een speciale blik in zijn ogen moeilijk te verwoorden misschien overlevingsdrang of trauma. Ik besefte dat dit de agressie mede met zich meebrengt, vergelijk het met een soldaat die terug thuis komt van het front het niet meer normaal kunnen functioneren in de maatschappij door de gruwel die men meemaakte.
Ondanks alles de gevaren de vernielingen bedreigingen die deze illegalen berokkenen wist ik het even niet meer ik ben best sociaal voelend en heb ook kinderen ,plots haalt deze jongen een smartphone uit zijn binnenzak die ik als werkende chauffeur mij niet ga kopen door de hoge aankoop prijs.

Plots kwam toch een vreemd gevoel naar boven mijn begrip was minder groot wij kunnen niet voor alles opdraaien waarom moeten wij als chauffeur toch van veel problemen de dupe zijn?
Met vriendelijke groet,

Teamlid Patrick
Dossier Calais van ons (klik hier) Dossier Calais van ons (klik hier)